Ping en swing: muziekles met de gitaar voor kinderen van 2 tot 4 jaar

Op het grote plein van het kinderdagverblijf, samen met een paar kinderen van de babygroep waar ik werkte, ging ik in het gras zitten met de gitaar erbij. Op dat plein speelden ook peuters. Dit keer kon ik zien hoe peuters reageren op de muziek die ik voor ze maak met de gitaar erbij. Toen ik op de gitaar begon te spelen en liedjes ging zingen, kwam er al snel een groepje peuters aangerend. Zoals mijn collega het al mooi benoemde: een gitaar werkt echt als een magneet op de kinderen.

Wat mij vooral opviel, was dat ze al gauw veel gingen uitbeelden, dansen en zingen. Kinderen zijn op deze leeftijd al wat meer bekend met muziek en optredens, waardoor ze wat eerder loskomen en meedoen. Er werden verzoeknummers aangevraagd. Het ene kind wilde elke keer een ander liedje. Het andere kind wilde elke keer hetzelfde liedje en heeft zes keer gezegd: ‘Nog een keer!’. Oké, daar gaan we weer: ‘Olifantje op het strand..’.

De kinderen mochten ook zelf op de gitaar spelen. Toen ze dat eenmaal doorhadden, konden ze niet wachten tot ze aan de beurt
kwamen. ‘Nou ikke!’ Ik deed mijn vingers op de juiste stand voor het akkoord en de kinderen mochten om de beurt of met zijn tweeën met hun wijsvinger langs de snaren, waardoor er hele mooie muziek ontstond. Ik zag dat ze er steeds beter in werden, hoe vaker ze dit deden.

We speelden samen bekende kinderliedjes en er werd voluit meegezongen. Ik zag dat het ze echt raakte en ze er helemaal in opgingen. Applausje voor de kinderen. Trots dat ze dan zijn! De gitaar even stemmen met die interessante knoppen die eraan zitten, moest natuurlijk ook eventjes gebeuren. Kortom: ze konden er geen genoeg van krijgen!

Er zat een peuter bij die de grote broer is van een meisje van de babygroep. We waren samen buiten toen ik het liedje ‘Dit zijn mijn wangetjes’ begon te zingen. Toen ik uiteindelijk bij de tekst kwam, ‘Dit is mijn mondje met tandjes erin’, deed het jongetje bij zijn kleine zusje haar lippen omhoog om haar tandjes te laten zien. Hoe schattig is dat!

Voor welke leeftijd dan ook.. Ik heb ervaren dat je anderen van jong tot oud hier echt vrolijk mee kan maken! Dus waarom niet je gitaar erbij pakken en zulke geweldige reacties uitlokken?

 

3 Comments

  1. Tisa Meulens

    November 26, 2021 at 21:39

    Hallo
    Ik ben op zoek naar gitaarles voor mijn kleinzoon van 3. Ik zie nu al dat hij talent heeft.
    Geeft u les zoja? Kunnen we in contact komen.
    Lieve groet
    Tisa

  2. Tisa

    November 26, 2021 at 21:42

    Hallo
    Ik ben op zoek naar gitaarles voor mijn kleinzoon van 3. Ik zie nu al dat hij talent heeft.
    Geeft u les zoja? Kunnen we in contact komen.
    Lieve groet
    Tisa

    1. Mirjam van Vulpen

      November 27, 2021 at 08:57

      Hallo Tisa,

      Wat leuk om te lezen dat u een jong talent in de familie hebt.

      Ik geef zelf geen gitaarles op moment, maar stuur u de link naar een handleiding die ik gemaakt heb voor mensen die graag op een makkelijke manier gitaar willen leren spelen voor kleine kinderen. Wie weet kent u iemand die dat wel leuk vindt om te doen.

      https://mirjamvanvulpen.nl/handleiding/

      De handleiding hoeft niet helemaal gelezen te worden. Je kunt in de inhoudsopgave kijken naar wat je wil weten of meteen naar pagina 12 gaan en al heel gauw iets kunnen leren en spelen.

      Hopelijk heb ik u zo ergens mee kunnen helpen.

      Met vriendelijke groetjes,

      Mirjam

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.