Geduld is écht een schone zaak

“Mees, op je billen. Nog even wachten tot we van tafel gaan. Mees, op je billen zitten.” Nu met oogcontact en zijn armpje vasthoudend voor meer aandacht. “Mees, zitten op je billen.” Nee, jammer… Zo gaat het nog wel even door. En geloof mij, ik heb echt alles geprobeerd. Mees gaat gewoon van tafel en loopt vrolijk weg.

Dit is dus echt zo’n moment om goed na te denken over hoe ik deze situatie moet aanpakken. Niet alleen voor het gewenste resultaat, maar ook  voor mijn geduld dat op de proef wordt gesteld. Maar we geven het nog niet op!

Er is weer een nieuwe dag met een nieuw tafelmoment. De kleinsten van de groep zitten ook gezellig aan tafel in hun wipper. Iedereen is tevreden, dus ik kan even rustig aan tafel blijven zitten en eten met de kinderen en mijn collega. We zitten allemaal lekker te kletsen met elkaar en gaan bijna toeten poetsen en van tafel. Op een gegeven moment sta ik hier even bij stil… Mees zit nog steeds poeslief op zijn stoel en zit lekker te kletsen naast mij. ‘Mijam’ hoor ik hem heel schattig zeggen. ‘Ja, Mees?’, antwoord ik bijna smeltend. Mees kijkt naar beneden, draait zich om op zijn stoel en ik denk ‘Nee, niet weer!’ Maar wat doet Mees? Hij pakt een speen van de grond, geeft hem aan baby Mia en gaat weer netjes aan tafel zitten.

“Wat lief, Mees!” en ik geef Mees zijn welverdiende knuffel. Even geduld en zie wat een resultaat. Mees is bijna twee jaar en zoals jullie vast weleens ergens gehoord hebben… ‘Twee is Nee’. Op deze leeftijd weet je meestal wel wat allemaal de bedoeling is, maar wil je soms gewoon even iets anders of zelf beslissen wat je gaat doen. In deze fase worden kinderen vooral zelfstandig en leren ze veel van hun omgeving. Wat de juf doet, wil Mees ook. Hij heeft de juf vaak genoeg iets van de grond zien pakken en aan iemand zien geven, zoals de speen van Mia. Dat kan hij dus ook. Soms is die eigenwijsheid heus wel ergens goed voor dus.

Begin 2018 ben ik begonnen met blogs schrijven voor de website www.werkenbijpartou.nl. Dit is een website van Partou met als doel aan enthousiaste mensen te laten zien hoe het is om bij Partou te werken en welke vacatures er zijn.
In mijn blogs schrijf ik over leuke momenten/hoogtepunten die ik meemaak in mijn werk.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.