Vol bepakt, met de motor door Europa

Wat wij eerst op scooters deden, doen wij tegenwoordig op motors. Nu kunnen we sneller en verder rijden en komen wij een stuk makkelijker hellingen op, wat met de scooter een, ook wel leuke, uitdaging was. Dat lukte nog maar net door echt zigzaggend de helling op te gaan en anders moesten we een soort snelweg kiezen waar het snelheidsverschil erg groot was. Het waren leuke uitdagingen, maar ik moet zeggen dat deze upgrade wel lekker is, met weer nieuwe uitdagingen.

Vorig jaar nog met achterop een plank en Rokstraps met waterdichte weekendtassen en nu met koffers als uitbreiding, met als gevolg ook een uitbreiding van bagage wat het een stukje zwaarder maakt. Als ik eenmaal weet dat ik meer ruimte heb, gebruik ik die ook. Daar moet ik wel iets voor inleveren en dat betekent nu een hele zware motor vooruit krijgen. Als ik eenmaal rijd, merk ik niet zoveel meer van het gewicht als wanneer ik hem zelf moet verplaatsen. Alleen in de bochten merk ik het verschil wat meer. Hier wen je aan, want je past je erop aan door even wat voorzichtiger en rustiger te rijden. Maar iets meer minimaliseren met je bagage is ook een goed idee. Dat leer ik een volgende keer misschien nog wel.

We verblijven max. 3 nachten op een bestemming, vooral op campings.
Op onze eerste motorvakantie in 2020 was het nog maar de vraag hoe ver wij zouden komen, vanwege de corona pandemie. We besloten dus naar Duitsland te gaan en vanuit daar te kijken of we grenzen over konden gaan voor max. een paar nachten. We gingen de eerste 3 weken van juli en begonnen op een camping in Düsseldorf, daarna reden wij verder Duitsland in richting Tsjechië. We zijn de grens overgegaan en hebben 3 nachten in Tsjechië gekampeerd in het mooie Nationaal Park Šumava.
Na Tsjechië gingen we richting het Zuiden en zijn we nog meer grenzen overgegaan. Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Luxemburg en België. Wie had gedacht dat wij alsnog zoveel landen gingen zien. Dit waardeerden wij enorm. Dat deden wij vooral door optimaal van de verschillende culturen, talen en mooie omgevingen, zoals de Alpen, te genieten. We reden 4 tot 6 uur op een dag.

 

Voor afgelopen jaar hadden wij Noorwegen bedacht. Dit hadden wij uiteindelijk veranderd naar Frankrijk, omdat wij met de beperkingen door corona in Frankrijk toch meer mogelijkheden zagen. Als we minder ver komen, is de omgeving dichterbij ook erg mooi, zoals de Ardennen, dacht ik. Het was vooral ook de vraag hoe ver ik zou komen, met nog klachten resterend van mijn ziekte door corona. Daar hielden wij dus ook rekening mee.

We reden minder ver per dag en verdeelden de taken anders, wat natuurlijk van Rutger ook meer energie vroeg, waardoor wij zowat op hetzelfde energielevel uitkwamen en daardoor dezelfde behoeftes kregen. We leerden op deze vakantie keuzes maken, zoals hoeveel plannen wij konden maken op een dag terwijl wij niet teveel energie verbruikten om nog te kúnnen genieten. Je krijgt er weer andere mooie momenten voor terug en kan zo langer in het moment en op de bestemming zelf genieten. Ik heb een keer zo vol aandacht een aparte soort sprinkhaan bekeken en gefotografeerd, dat ik niet eens door heb gehad dat mijn portemonnee uit mijn tasje was gevallen. Een Franse mevrouw heeft meegezocht en zo erg meegeleefd met ons, dat toen we hem gevonden hadden, zij mij handkussen gaf van blijdschap. We zijn zoveel schapen en geiten tegengekomen, die de meest hilarische geluiden maakten en gezellig naar ons toe kwamen, voor een aai en om iets te krijgen. Ik kan nog wel honderd momenten benoemen zoals deze. Ik heb zó van dit soort dingetjes genoten.

 

We hebben geen voorkeur voor de snelweg, maar vonden het voor de eerste dag wel lekker om al in de Ardennen te zijn, dus zijn tot Maastricht via de snelweg gegaan en daarna binnendoor naar de leuke camping ‘Domaine Château de Dieupart’. Deze camping heeft ook geleden onder de overstromingen dit jaar. Het water heeft daar erg hoog gestaan. Geweldig hoe zij samen met hulp van anderen de camping weer hebben opgeknapt. We hadden een hele mooie plek en de jongen die ons hielp was erg vriendelijk. Ik heb hier een uitdaging gevonden. Wij hadden een plekje helemaal achterin uitgekozen en het pad was natuurlijk nog gloednieuw aangelegd met stenen, waar wij overheen moesten rijden. Nou ben ik daar niet zo’n kei in (goeie grap) en heb ik mijzelf nog maar net overeind gehouden met mijn superzwaar beladen motor. Met een spoor, dat ik achtergelaten had in het pad, was het gelukt en we hebben hier 2 nachten een fijne tijd gehad met de leuke ‘Slope of Goats’ en het watertje langs de camping. Voor het vertrek van de camping heb ik wat gegoogled en tips gekregen van Rutger om makkelijker over grind te kunnen rijden. Met wat oefenen om op de juiste manier rustig te rijden, mijn achterrem te gebruiken en met wat countersteering, lukte het steeds ietsje beter.

We zijn verder Frankrijk ingegaan en hebben genoten in de mooie Jura. Daar heb ik heerlijk in het open water gezwommen, een appel op mijn hoofd gekregen aan de picknicktafel onder een grote appelboom en ‘s ochtends vroeg bij het lokale bakkertje deux croissants gehaald, waarop Rutger voor de zoveelste keer lekkere koffie voor ons zette op de kleine gasbrander. Na de Jura besloten wij onze richting te veranderen. Onder het genot van een I.P.A. du Mont Blanc, boekten wij een hotelletje met uitzicht op de Mont Blanc.

Het is leuk om met zijn tweeën te rijden en steeds meer op elkaar ingespeeld te raken. Daar kan je ook veel in leren. Met een headset die wij hebben, waarmee we met elkaar kunnen praten, is het nog makkelijker. Ik vind het bijvoorbeeld leuk om synchroon te rijden met Rutger, door zwierend achter hem naar steeds de tegenovergestelde kant op de baan de rijden dan Rutger doet, vooral als hij ook lekker aan het zwieren is.

Eenmaal aangekomen met de verwachting dat wij een geweldig uitzicht hadden, zagen wij geen bergen, maar wel veel ‘blanc’… We moesten er wel om lachen. Het mooie was dat wij steeds iets meer verrast werden hoe meer de wolken weggingen. Het is niet te beschrijven hoe mooi het is. De bergen zijn zo hoog en mooi dat je mond er wel van móet openvallen. Rijden door de Alpen is echt heel wat anders. Ik leerde de erg scherpe bochten steeds beter te nemen met o.a. op tijd terugschakelen, in een hoger toerental rijden, mijn houding aanpassen, opletten hoe ik mijn stuur naar binnen duw en vooral niet te vergeten, door me te ontspannen.
Het omhoog en omlaag rijden en de schuine wegen zijn ook weer heel anders. Het is goed om in de bergen in een hoger toerental te rijden, anders kan de motor oververhit raken.
In Chamonix hebben we stickers gekocht voor op onze motors en nog een paar leuke frutsels. Leuk om als aandenken te hebben.

Dit was voor ons zo’n mooie bestemming dat wij hier een nacht extra zijn gebleven. Dat is zo fijn aan zo’n vakantie. Je verzint op de dag zelf of de dag ervoor waar je heen wil of waar je langer wil blijven. Door het ergens te gaan ervaren, weet je ook hoe prettig het er is, op dat moment in die omstandigheden. We zijn dit jaar in september op vakantie gegaan en weten ook van de vorige vakanties dat er in juni en juli sowieso altijd wel ergens een plekje op een camping of ander verblijf was. Na het hotel bij de Mont Blanc, hebben we een route gekozen, waardoor we het slechte weer hopelijk veel zouden vermijden.

 

We reden weer door de Jura en hebben daarna een leuke camping gevonden met een lieve ezel ‘Mozart’, die van knuffelen hield en een heerlijke ruime, rustige plek met mooi uitzicht, waar wij in het gras neerploften om bij te komen van de rit en te genieten van wat wij hier hadden. Daarnaast hebben wij ook echt nog wel andere momentjes gehad, zoals het klooien met een tarp bij slecht weer. Maar je bent op zo’n mooie plek dat het allemaal minder uitmaakt. Na deze camping zijn wij overgegaan op hutjes en hotelletjes. We hadden nu meer behoefte aan minder doen, zoals de tent opzetten. We hadden een geweldig hutje gevonden op een camping in het bos waar ze heel creatief waren met hout en heerlijk huisgemaakt eten maakten. Het hutje was net een sprookjeshuisje en het eten was heerlijk. We maakten hier een vuurtje en ik leerde van Rutger hoe je het beste een tak kon slijpen voor een mooie punt om in de marshmallows te prikken.

De volgende dag hadden we na een heerlijke echte quiche Lorraine onderweg een hutje gevonden op een camping in de Vogezen. Het was wel even een gedoe om iets te vinden met het slechte internet dat wij deze dagen hadden. Maar toen we eenmaal iets gevonden hadden, waren we alweer aan het genieten. Leuk om mooie chateaus en stadjes te bezoeken, wat wij ook veel op vakantie doen. Vooral het authentieke vinden wij mooi om te zien. Hierna zijn wij door Duitsland verder gegaan in hotelletjes langs de Moezel en in Monschau. Ook erg mooi en leuke plaatsjes in de buurt, zoals Saarburg waar je met de stoeltjeslift heen en weer naar het stadje kan gaan. In het vertrouwde Duitsland hebben wij natuurlijk ook genoten van bier en schnitzel.

Er is voor mij een thuis in Utrecht en een thuis in de Alpen. Vroeger heb ik de Alpen in Oostenrijk veel bezocht met mijn familie, dus in dat opzicht is het ook helemaal vertrouwd voor mij. Maar de grootheid, het wilde, ruige en overweldigende wat de bergen hebben, zorgen ervoor dat ik steeds teruggeroepen wordt om het weer te komen bewonderen. De Alpen doen iets met mij, ze zijn zo overtreffend. Ik kijk omhoog naar iets wat veel groter is dan ik en waar ik veel uitdagingen in kan vinden. Dit geeft mij ook het gevoel weer een stukje groter te kunnen worden en meer aan te kunnen. De uitdagingen die ik erin kan vinden, zijn bijvoorbeeld tegen een helling op wandelen en scherpe bochten rijden met de motor, vooral als je vol bepakt bent.

Voor mij is en blijft motorrijden uitdagend. Je kan er zoveel in leren en bent eigenlijk nooit uitgeleerd. Wat ik het allerbelangrijkst vind om te leren voor op de motor, is vooral veel ontspannen en niks overhaasten. Vanuit daar ga je vanzelf je uitdagingen wel aan. Door vooral veel te blijven rijden en goed te voelen hoe ik op mijn motor rijd, krijg ik steeds meer vertrouwen in mezelf en mijn motor. Ik ben nu dikke vrienden met mijn motor en vind dat ik hem eigenlijk nog veel meer kan geven dan ik nu al doe. Wat vaker een schoonmaakbeurtje bijvoorbeeld is nooit verkeerd. Ik heb nu bijna 2,5 jaar mijn Yamaha Diversion XJ 900 S en heb er tot nu toe amper problemen mee gehad. Hij is erg betrouwbaar en er zijn er veel van, dus iets vervangen of upgraden is ook makkelijk mogelijk.

 

4 Comments

  1. Je schoonpapa

    March 27, 2022 at 11:46

    Leuk verhaal Mirjam 👍

  2. Lili-Ann Van der Horst

    April 1, 2022 at 09:49

    Leuk om over jullie vakantie verhaal per motor te lezen! Ziet er heerlijk ontspannen uit!

    1. Mirjam van Vulpen

      April 6, 2022 at 07:10

      Dankjewel Lili-Ann, dat is het ook zeker!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.