Muziek als rode draad door mijn leven
Het pianospel en de gitaarmuziek klonken op de achtergrond. Ik was aan het spelen met mijn poppen en ondertussen kon ik lekker meegenieten van de muziek die mijn vader maakte. Dat mooie, vertrouwde geluid dat zo fijn in mijn oren klinkt. Wanneer ik in bed lag, kon ik daar heerlijk mee in slaap vallen. Nog steeds heb ik het als ik bij mijn ouders ben. Hoor ik mijn vader gitaar spelen, dan geeft dat zo’n fijn en vertrouwd gevoel.
Vroeger heb ik met veel plezier op pianoles gezeten. Met sinterklaas speelde ik sinterklaasliedjes en met kerst speelde ik kerstliedjes en vooral deze muziek vond ik echt leuk om te kunnen spelen!
Toen ik de pubertijd naderde, stopte ik met pianoles en had ik blijkbaar andere behoeftes.
Járen later pikte ik het weer op en ging ik in mijn vrije tijd liedjes leren zingen via internet en weer spelen op de piano.
De zangeres-pianiste Agnes Obel inspireerde mij en dat doet ze nu nog steeds.
Een paar maanden later leerde ik mijzelf gitaar spelen via internet met een oude gitaar van mijn vader. Al gauw kon ik akkoorden spelen en ging ik nummers leren, waarbij ik ook kon zingen. Dit was mijn nieuwe hobby geworden, een hobby waar ik nog steeds veel plezier aan beleef, waarbij ik veel leer en waar ik alleen maar steeds beter in kan worden, zoals ik dat ook met piano spelen ervaar.
Bijna 3 jaar geleden ben ik gaan samenwonen met mijn vriend en heb ik al gauw een gitaar en één jaar later ook een elektrische piano gekocht. Na wat liedjes geleerd en gespeeld te hebben, bedacht ik dat ik meer vanuit mijzelf muziek wilde gaan maken. Ik begon te improviseren op de piano en vervolgens ook op de gitaar.
Al gauw merkte ik dat dit heel anders is dan liedjes instuderen. Als ik bijvoorbeeld na een dag hard werken thuis kom, kan ik even lekker alles van me af spelen. Ik heb een elektrische piano met een koptelefoon, maar vanwege mijn af en toe intensieve, harde spel op de piano, weet ik toch nog herrie te maken door het geram op de toetsen.
Op een werkdag liep een collega naar mij toe, met de manager aan de telefoon, die via haar aan mij vroeg: ‘Had jij laten weten dat je muziekles wil gaan geven?’. Ik zei: ‘Nee, maar dat wil ik misschien wel gaan doen en dan kan ik eventueel de gitaar meenemen…’. Mijn collega gaf dit via de telefoon door aan de manager. Na wat bedenktijd heb ik al gauw ‘Ja’ gezegd. ‘Mooi, dan is dat geregeld’. Oh, dat ging snel…
Natuurlijk, als ik het niet had willen doen, had het niet gehoeven. Ik ben blij dat ik ‘Ja’ heb gezegd en misschien ook maar beter dat ik er niet te lang over na heb gedacht of ik het wel wilde gaan doen. Dit zetje had ik juist even nodig, want de droom om het te gaan doen, was er al: mijn gitaar meenemen naar werk, kinderen vermaken met mijn gitaarspel en samen kinderliedjes zingen.
De eerste muziekles die ik gaf, was spannend, maar meteen ook leuk! Altijd neem ik de gitaar erbij.
Muziek heeft altijd al veel met mij gedaan en nog meer toen ik merkte, dat ik daar iets uit kan halen en er ook wat mee kan gaan doen. Zelf merk ik, dat ik hoogsensitief kan zijn en daardoor soms sneller word geraakt door muziek. Vooral kinderen kunnen ook hoogsensitief zijn, waardoor ze prikkels sterker waarnemen. Dus ook juist de leuke prikkels, zoals mooie muziek, waar ze mee opgevrolijkt kunnen worden.
Nu ik een gitaar heb kunnen regelen voor op het werk, zou het geweldig zijn als mijn collega’s ook gitaar kunnen spelen voor en met de kindjes. Zo kunnen ook zij hun muzikale talenten ontdekken en toepassen!
Daarom heb ik een handleiding gemaakt om het mijn collega’s (en anderen) makkelijker te maken om gitaar te leren spelen voor jonge kinderen, waarbij ook leuke en bekende kinderliedjes gezongen kunnen worden.
Wil jij ook kinderen blij maken met de gitaar en het op een makkelijke manier leren spelen?
Ga dan naar https://mirjamvanvulpen.nl/handleiding/ voor de handleiding.
Leave a Reply