Vriendjes

Het speelgoedkasteel
‘Eeeeh!’, hoor ik aan de andere kant van de groep. Daar zitten Jaap en Bram van bijna 1,5 jaar aan tafel. Ze hebben ervoor gekozen om allebei aan hetzelfde speelgoedkasteel te trekken, met hele boze blikjes naar elkaar gericht. Ik wacht even af hoe dit afloopt en of ze het toevallig zelf oplossen… Ze geven niet op en het speelgoedkasteel gaat als een machine heen en weer. Oke.. als ik nu niet ingrijp, weet ik niet of we straks nog zo’n mooi speelgoedkasteel hebben en of één van de jongens het speelgoedkasteel van iets te dichtbij gaat zien.

That’s what friends are for
Naast het speelgoedkasteel hebben we ook een mooi favoriet huis, deze geef ik aan Jaap. Jaap is blij met het huis en Bram met het kasteel. Hier zitten nu weer twee tevreden jongetjes. Even later laat ik de jongens zien dat ze kunnen ruilen en ik zeg: ‘Kijk, we gaan ruilen. Jaap, jij krijgt het kasteel en Bram, jij het huis.’ Ik ruil het speelgoed voor ze om. Een paar minuten later zie ik dat Bram zich begint te vervelen, het huis naar Jaap schuift en het kasteel pakt waar Jaap mee aan het spelen was. Jaap is blij met het huis en vindt het goed. ‘Wauw, wat kunnen ze goed ruilen!’.

Elkaar uitdagen
Op een ander moment was Bas even nieuwsgierig naar hoe Julian zou gaan reageren als hij een tik tegen zijn hoofd krijgt met speelgoed, waar Bas mee aan het spelen is. Ik spreek Bas hierop aan en laat zien dat Julian ‘au’ heeft en dat het niet leuk is. Nadat ik Bas heb laten zien dat hij Julian zelf weer blij kan maken met aaien of een kusje geven, geeft Bas een kusje aan Julian. Gelukkig is Julian weer blij en Bas voelt zich trots. Later zie ik dat Bas ook steeds vaker kinderen aait en kusjes geeft. Wanneer ik Bas daar een complimentje over geef, kijkt hij helemaal trots.

Geweldig om te zien hoe de vriendschap ontstaat
Dit zijn een paar voorbeelden van waar het allemaal mee begon. De vier jongens zijn inmiddels een half jaartje ouder en ondertussen de beste vrienden geworden! Het is echt geweldig om te zien hoe vriendschap er op deze leeftijd al uit kan zien. Ze doen zoveel samen, zijn vaak alle vier op dezelfde plek te vinden (plekken waarvan ze ook weten dat ze daar niet mogen komen) en je merkt snel genoeg wanneer een van de jongens weer wat nieuws heeft verzonnen. Je ziet ze het meteen alle vier doen. Op deze leeftijd zie je vooral dat kinderen nog veel op zichzelf zijn, maar deze jongens hebben al zoveel meegemaakt met elkaar en zijn vaak sociaal-emotioneel betrokken geweest bij het delen van zoveel momenten waarop ze ook veel samen leren.

Ritueel van begroetingen
Wanneer één van de jongens opgehaald wordt door zijn papa, moet vaderlief nog wel even wachten tot ze samen naar huis kunnen. Zijn zoontje moet eerst nog even een heel ritueel door bij zijn vriendjes. Ik zie een high five, boks en meerdere kusjes de revue passeren. Als hij alle vriendjes langs is geweest, is hij klaar om naar huis te gaan.

Begin 2018 ben ik begonnen met blogs schrijven voor de website www.werkenbijpartou.nl. Dit is een website van Partou met als doel aan enthousiaste mensen te laten zien hoe het is om bij Partou te werken en welke vacatures er zijn.
In mijn blogs schrijf ik over leuke momenten/hoogtepunten die ik meemaak in mijn werk.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.