Klieder, kladder, kunst!

Even de schortjes en verf pakken en wat natte washandjes klaarleggen, want die zijn zo echt wel nodig. Dat kan ik je alvast vertellen. Ik loop langs de buurgroepen en roep enthousiast: ‘We gaan verven! Wie doet er mee?’

Zonnestraaltjes maken
De kindjes kijken mij aan en er komen er al een paar snel aanlopen. Een paar anderen wachten nog even en komen er iets later achteraan. Als er eenmaal wat kindjes aan tafel zitten, zie ik er nog een paar de groep op lopen en kruipen. Mijn collega heeft een leuke activiteit bedacht. We gaan zonnestraaltjes maken! Van tevoren hebben wij al gele rondjes (zonnetjes) op een blauw A4’tje geplakt. De kindjes zitten klaar in hun schortje die wij ze aan hebben gedaan, op één na. Dit dametje vindt het schortje volgens mij maar een raar iets en wil het niet aan, dus het schortje ligt nu naast haar op de grond. Ze heeft wel erg zin om te verven, want ze kijkt met grote ogen naar de verf en strekt haar handjes ernaar uit.

Genieten en ontdekken
Ik pak een kwast met wat gele verf, verf de handjes van de kindjes en zeg ‘Dat kietelt een beetje, hè. We maken zonnetjes en jij maakt de mooie zonnestraaltjes’. Wat we hierna doen is eigenlijk nog veel leuker voor de kindjes, want nu krijgen zij de kwast in handen en mogen ze daar zelf de verf mee uit het bakje halen en verven. We geven ze een leeg A4’tje in de kleur roze. Je ziet dat de kleur geel op roze oranje wordt wat een mooie effect geeft. Nu de kinderen zelf lekker los mogen gaan met de verf, zie je ze genieten en ontdekken. Dat is echt geweldig om te zien.

‘Dat wat mijn juffen doen, kan ik ook’
Hier zit Milou die de kwast weglegt en echt gaat ontdekken door haar vingers te gebruiken en zo de verf goed kan voelen. Daar zit Ben en hij draait de kwast om, want met die kant van de kwast kan je ook best verven. Rowan dacht ‘Dat wat mijn juffen doen, kan ik ook’, dus zij verft haar eigen handjes. Als Rayan eindelijk aan de beurt is en het bakje met verf voor zijn neus krijgt, grijpt hij het bakje en laat hem niet makkelijk meer los. Wat er op zijn velletje papier gebeurt, maakt dan even niet uit. Hij heeft nu de verf te pakken. Oh hé, daar zit Lisa die zichzelf even een mooie make-over geeft met mooie gele wangetjes en lippenstift.

Zo kan ik nog wel een heleboel verschillende reacties vertellen. Wij geven vaak een bakje met verschillende kleurtjes verf en dan kunnen de kinderen hun eigen kleur kiezen. Het ene kind kiest heel vaak dezelfde kleur en het andere kind gaat alle kleuren langs.

Klieder, kladder, kunst!
De echte kleintjes beginnen met vingerverven en echt de verf ontdekken. Het papiertje is vaak niet zo interessant meer voor de kinderen als de verf eenmaal tevoorschijn is gehaald, maar ik maak het papiertje interessant door het papiertje te laten zien en op een enthousiaste manier een paar simpele woordjes te zeggen: ‘Oh kijk, wauw!’ Dan pakken ze meestal nog het papiertje terwijl zij al verf op hun handjes hebben en zo begint de mooie eigen creatie van het kind en zien de kinderen wat er gebeurt en wat voor moois zij maken. Bij het ontdekken willen ze ook vaak even proeven, want baby’s gebruiken vooral hun mondje om van alles te ontdekken. De allerkleinsten kun je alvast lekker kietelen onder de voetjes met de verfkwast en van hun voetafdrukjes kan je zoveel leuke creaties, zoals diertjes maken.

Mooie eigenschappen voor de toekomst
Tijdens het verven zie je hoe een kindje is en wat het kan. Ben die de kwast omdraaide en met de andere kant ging verven, kan goed zijn eigen ideeën inbrengen. Rowan lijkt mij erg leergierig en zelfstandig en wil alles kunnen en doen, wat ze volwassenen ziet doen. Rayan die het bakje eenmaal te pakken had en er volop gebruik van wilde maken, lijkt mij een echte doorzetter. Deze mooie eigenschappen kunnen goed van pas komen in het leven.

Begin 2018 ben ik begonnen met blogs schrijven voor de website www.werkenbijpartou.nl. Dit is een website van Partou met als doel aan enthousiaste mensen te laten zien hoe het is om bij Partou te werken en welke vacatures er zijn.
In mijn blogs schrijf ik over leuke momenten/hoogtepunten die ik meemaak in mijn werk.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.